Coronaregels: volg ze altijd!

Sinds Corona zijn intrede deed, krijgt u als lokale KBO-Afdeling het nodige op uw bordje. Omdat regels voortdurend veranderen, verwijzen wij op deze pagina liefst door naar de officiële website van de rijksoverheid:
– klik hier voor de openingspagina
– klik hier voor de nieuwste maatregelen die gelden vanaf 14 oktober 22.00 uur.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft een generiek kader ‘Coronamaatregelen’ opgesteld voor bedrijven, organisaties, instellingen, lokale overheden en verenigingen. Het kader geeft adviezen hoe al deze organisaties zich kunnen houden aan de Nederlandse maatregelen vanuit de Rijksoverheid. Klik hier.

Algemeen informatienummer rijksoverheid
Hebt u een concrete vraag over het organiseren van een activiteit, kijk dan eerst op de website van de rijksoverheid. Komt u er niet uit, of twijfelt u nog? Bel dan het algemene publieksinformatienummer van de rijksoverheid. Dit nummer is bereikbaar van 08.00 uur tot 20.00 uur en u krijgt dan (met beperkte wachttijd) een medewerker aan de telefoon die het antwoord op uw vraag direct voor u uitzoekt. 

Algemeen informatienummer rijksoverheid: 0800 – 1351.

Bent u er toch niet helemaal zeker van, neem dan contact op met uw gemeente.

En natuurlijk mag u ook altijd contact opnemen met KBO-Brabant: info@kbo-brabant.nl.
Of bel 073 – 644 40 66.

Regels vanaf 14 oktober 22.00 uur

Per 14 oktober 22.00 uur gelden nieuwe regels

De maatregelen zijn weer verder aangescherpt. Voor risicogroepen geldt ook nog steeds het advies terughoudend te zijn. Iedereen vanaf 70 jaar valt in de risicogroep.

De Rijksoverheid heeft een zogenoemd factsheet samengesteld, een poster met daarop in het kort alle maatregelen. Klik hier om het te downloaden.

Basisregels voor iedereen

Basisregels voor iedereen

De basisregels gelden voor iedereen: klik hier.

Informatie over afstand houden, klik hier.

Regels per categorie

Regels per categorie

Op deze pagina van de Rijksoverheid staat informatie over de volgende situaties:

  • Maatregelen voor binnen én buiten, met uitzonderingen
  • Maatregelen voor binnen, met uitzonderingen
  • Maatregelen voor buiten, met uitzonderingen
  • Lokale maatregelen
  • Onderwijs
  • Sport en spel (deze kunnen relevant zijn voor activiteiten van Afdelingen!)
  • Kunstbeoefeningin zoals acteren, blazen, dansen, zingen (ook deze regels kunnen van belang zijn voor activiteiten van Afdelingen!)
  • Contactberoepen
  • Verkeer en vervoer

Lees verder op de website van de rijksoverheid

Ook het RIVM biedt informatie

Let op, voor sommige Afdelingen relevant:
Spreekkoren, hard meezingen of schreeuwen in groepsverband is niet toegestaan.

Voor zangkoren en zangensembles wordt repeteren en optreden door het RIVM afgeraden. Er zijn namelijk té veel grote uitbraken bij koren geweest en er is té weinig wetenschappelijke onderbouwing voor een positief advies. Lees hier het advies koren en zangensembles van het RIVM. Dit is nogal uitgebreid. Op de website van de overheid staat ook informatie: klik hier. Ga naar het kopje ‘Extra aandachtspunten voor koren en zangensembles’.

Adviezen en maatregelen voor vitale en kwetsbare ouderen thuis

Adviezen en maatregelen voor vitale en kwetsbare ouderen thuis

Sociaal contact is heel belangrijk en het is goed dat mensen hun sociale contacten weer kunnen aanhalen en elkaar kunnen opzoeken.

Wel wordt mensen uit riscogroepen aangeraden om extra voorzichtig te zijn en de maatregelen goed op te volgen en oncontroleerbare situaties te vermijden. Ook voor bezoekers van mensen die tot een risicogroep behoren is het extra belangrijk om de basisregels goed op te volgen. Iedereen van vanf 70 jaar behoort tot de risicogroepen.

Adviezen en maatregelen voor vitale en kwetsbare ouderen thuis op de website van RIVM

Regels voor buurthuizen

Regels voor buurthuizen

Ook op 28 september 2020 werden al in een persconferentie van het kabinet verscherpte maatregelen aangekondigd om het corona-virus te verspreiden.

Dat had uiteraard ook consequenties voor buurt- en dorpshuizen. Het was een tegenvaller voor veel ontmoetingsplekken die langzaam aan de deuren weer hebben geopend en een belangrijke rol spelen in het maatschappelijk leven van veel mensen.

Wij hadden hier een link staan naar een website die de maatregelen duidelijk aangaf die van toepassing zijn op buurt- en dorpshuizen. Omdat die informatie met de nieuwste maatregelen van 14 oktober 22.00 uur is verouderd hebben wij de link verwijderd. Zodra de informatie is bijgewerkt zetten wij deze link er weer op.