Informatie van de rijksoverheid over vaccineren

Actuele onderwerpen

Op deze pagina van de rijksoverheid worden allerlei actuele onderwerpen behandeld. Bijvoorbeeld over de volgorde van vaccineren en de verschillende vaccins die beschikbaar zijn. Deze week (week 16) nieuws voor mensen die geboren zijn in 1952 en een uitnodiging krijgen om met Pfizer gevaccineerd te worden (klik hier om rechtstreeks naar dat nieuws te gaan).

Wanneer krijg ik een vaccinatie?

Wanneer u de vaccinatie krijgt, is afhankelijk van bijvoorbeeld uw leeftijd en of u werkt in de zorg. De Rijksoverheid heeft een pagina, waarop u kunt invullen wat uw situatie is. Vul de vragen in en bekijk vanaf wanneer u een uitnodiging kunt krijgen voor de coronavaccinatie. Ook ziet u waar u de coronaprik kunt halen en welk vaccin u waarschijnlijk krijgt.

Klik hier.

Antwoorden op vragen die binnen kwamen bij ouderenbonden

Naar aanleiding van de beslissing om door te gaan met de vaccinatie met AstraZeneca voor 60 plussers zijn er veel vragen binnengekomen bij ouderenorganisaties over dit vaccin. Op de website van de overheid staan antwoorden op veel voorkomende vragen: klik hier.

Voor een aantal specifieke vragen over dit vaccin worden antwoorden gegegeven in dit document.

De volgende vragen worden daar beantwoord:

 • Ik ben 60 plus en heb meerdere chronische aandoeningen. Is het AstraZeneca vaccin voor mij wel veilig?
 • Wat als ik trombose heb en al antistolling gebruik?
 • Wordt 60 plus wel door gevaccineerd om de voorraad die is ingekocht op te maken? Zijn wij
  proefkonijn?
 • Waarom krijg ik opeens te horen dat ik met AstraZeneca word gevaccineerd terwijl ik al een oproep had voor Pfizer? (verschillende vragen van mensen 60-65 die als zorgverlener werken)
 • Waarom wegen bij 60plus de nadelen niet op tegen de voordelen? Zeker met onderliggend lijden geldt dat toch ook voor 60 min?
 • Hoe herken ik de zeer zeldzame bijwerkingen en hoe herken ik het als er echt iets mis gaat?En bij wie kan ik dan terecht?
 • Als ik nu AstraZeneca weiger, mag ik op een ander moment dan wel nog een ander middel?
 • Ik ben 60 plus. Mijn vertrouwen in AstraZeneca is helemaal weg. Wat nu?
 • Waarom moet het twee keer en hoeveel tijd moet er tussen zitten? Waarom hoor ik verschillende verhalen over de tijden tussen de twee vaccins?
 • Kan ik het vaccin nog wel vertrouwen?
 • Kan ik het virus nog wel doorgeven? Dus hoe zit het als ik gevaccineerd ben maar mijn kleinkinderen bijvoorbeeld nog niet?

De Coronavaccinatie Talkshow

Welke vaccins zijn er nu allemaal en hoe goed beschermen zij tegen het coronavirus? Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg? En welke bijwerkingen kan ik verwachten als ik geprikt ben? In De coronavaccinatie talkshow onder leiding van presentator Daphne Bunskoek beantwoorden Marjolein van Egmond, hoogleraar immunologie, Huisarts Roy Beijaert , Ton de Boer van het CBG en Hans van Vliet, Programmamanager COVID-vaccinatieprogramma bij het RIVM belangrijke vragen over vaccinatie tegen corona.

Speuren naar bijwerkingen van coronavaccins

Na de coronavaccinatie kun je je een paar dagen niet lekker voelen. Ernstige bijwerkingen zijn gelukkig zeldzaam. Maar hoe weten we dat? Agnes Kant, directeur van Bijwerkingencentrum Lareb vertelt hoe zij bijwerkingen van coronavaccins in de gaten houden. 

Interview: Speuren naar bijwerkingen van coronavaccins | Publicatie | Rijksoverheid.nl

Verder met AstraZeneca

Naar aanleiding van de beslissing om door te gaan met de vaccinatie met AstraZeneca voor 60 plussers ontwikkelen we materialen die informatie geven en ingaan op specifieke vragen over dit vaccin. Op de website staan antwoorden op veel voorkomende vragen:

Wat moet ik weten over vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin? | Rijksoverheid.nl

Op Coronavaccinatie.nl staat een Weblogbericht waarin uitgelegd wordt waarom alleen 60-plussers AstraZeneca krijgen.

Video’s

Wat komt er allemaal kijken bij de vaccinatie-operatie?

Er zijn diverse video’s ontwikkeld die een inkijkje geven in de organisatie en logistiek van de vaccinatie-operatie.

Zo komen de vaccins in alle uithoeken van Nederland 🚛 | Coronavaccinatie – YouTube

Elke nacht om 3.00 uur start het laden en uitrijden van vaccins. Vanuit het distributiecentrum in Oss rijden speciale koelwagens naar alle uithoeken van Nederland. Zo worden deze week bijna 900.000 doses vaccin afgeleverd bij onder meer huisartsen, ziekenhuizen en GGD-priklocaties.

Drie miljoen prikken gezet: de cijfers op een rijtje 📊 | Coronavaccinatie – YouTube

Inmiddels is de 4 miljoenste prik gezet, maar een week geleden werd de 3 miljoenste prik gezet. We zetten een aantal cijfers van de afgelopen maanden op een rijtje.

De eerste pop-up vaccinatielocatie van Nederland | Coronavaccinatie – YouTube

Op maandag 29 maart 2021 opende GGD Kennemerland in Zandvoort de eerste pop-up vaccinatielocatie van Nederland. De pop-up units staan minimaal één dag en maximaal 10 weken op een locatie en bieden ruimte voor 78 cliënten per dag. In Zandvoort kunnen ouderen hierdoor dichter bij huis terecht voor de 1e en 2e prik.

Van 20 naar 60 prikken per uur bij de GGD vaccinatielocatie in West-Brabant | Coronavaccinatie – YouTube

Bij de GGD-locatie in Breda hebben ze het vaccinatieproces zo geoptimaliseerd dat ze van 20 prikken per prikker per uur naar 50 tot 60 prikken per uur zijn gegaan. De GGD bereidt zich hiermee voor op de tijd waarin er meer leveringen van vaccins komen.