Tips en weetjes op deze pagina

Levensvragen naar aanleiding van corona?

Mogelijk zijn er binnen uw Afdeling leden die zich geconfronteerd zien met levensvragen naar aanleiding van corona. Bijvoorbeeld omdat ze niet goed afscheid hebben kunnen nemen van hun naaste. Of misschien is één van uw leden zich meer bewust van zijn kwetsbaarheid. In dat soort van situaties kan het helpen om daarover in gesprek te gaan met een vrijwilliger Levensvragen.

Lees verder op onze webpagina: Hulp bij levensvragen

Vragenuurtjes met het Catharina ziekenhuis en Eindhovens Dagblad

In april en mei organiseerden wij samen met het Eindhovens Dagblad en het Catharina Ziekenhuis een aantal livestream uitzendingen over corona. Naast aandacht voor algemene (gezondheids)vragen werden er verschillende onderwerpen belicht en mensen konden van tevoren en tijdens de uitzending vragen stellen. U kunt deze uitzendingen nog nakijken:

Bekijk de uitzending van 3 april; vooral medische vragen
Bekijk de uitzending van 9 april; vooral medische vragen
Bekijk de de uitzending van 17 april; vooral medische vragen
Bekijk de uitzending van 24 april; onder andere over voeding en bewegen (met dank aan Nutricia)
Bekijk de uitzending van 7 mei; onder andere juridische vragen en Wmo-zorg
Bekijk de uitzending van 20 mei; onder andere over pensioenen en kunst- & cultuursector

Zelf een mondkapje maken? Hier is een patroon

Vanaf 1 juni was het dragen van mondkapjes al verplicht in het openbaar vervoer. En vanaf 14 oktober wordt het ook sterk aangeraden in openbare binnenruimtes en winkels. Het ministerie van VWS heeft een patroon voor het maken van kapjes ter beschikking gesteld. Er zitten ook instructies voor het dragen bij. U kunt het patroon voor uzelf gebruiken, maar misschien is het ook een idee om dit als Afdeling op te pakken? Met een groepje van mensen die handig zijn met de naaimachine. U zou ook een inzameling van materialen kunnen overwegen. Hydrofiele luiers zijn zeer geschikt voor de binnenkant, ze filteren goed en zijn zacht. En voor de buitenkant is katoen geschikt, alle leuke stofjes zijn te gebruiken. Wie weet hebben mensen deze luiers en stoffen nog ongebruikt op zolder liggen!

Klik hier voor de PDF met patroon. Dit is de nieuwste versie.

Corona-Adviespunt van Zorgbelang: praat mee, krijg tips, help elkaar.

Corona-Adviespunt is een initiatief van Adviespunt Zorgbelang. Het is een platform waarop u in gesprek kunt gaan met anderen die getroffen zijn door het coronavirus. Misschien hebt u het zelf (gehad), of anderen in uw omgeving. Wellicht maakt u zich zorgen om de versoepelde maatregelen, over uw baan of over mensen die dicht bij u staan.

Stel vragen aan een professional, krijg antwoord van adviseurs, lees de persoonlijke verhalen van anderen of neem deel aan een forum. Registreren is eenvoudig, anoniem en kosteloos. Klik hier voor de website.

Heeft u corona-klachten? Zo maakt u een testafspraak

Heeft u klachten zoals neusverkoudheid, hoesten en/of verhoging? Blijf dan thuis en laat u testen op het coronavirus.

Bel naar 0800-1202 voor een (gratis) testafspraak bij een GGD-locatie in de buurt.

Bent u bedlegerig of rolstoelafhankelijk en niet in bezit van een rolstoelauto? Dan kunt u mogelijk thuis getest worden.

Handige informatiekaart over corona

Pharos stelde een informatiekaart op, waarbij in beeld adviezen worden gegeven. Klik hier.