30 november 2021

Zet leger snel en breed in

De boosterprikken moeten zo snel mogelijk worden gegeven, vinden de gezamenlijke ouderenorganisaties. Het is een goed idee om Defensie hiervoor in te zetten. Voor het einde van het jaar moeten alle 60-plussers die dat willen een derde prik hebben gehad. Nog langer dralen kan leiden tot onnodige sterfgevallen onder ouderen. De bescherming van de eerste twee prikken tegen corona wordt bij deze groep het snelst minder. Het zijn vooral ouderen die, ondanks de vaccinatie, in het ziekenhuis terecht komen met corona.

Het versnellen van de boosterprikcampagne zoals het kabinet dat tijdens de coronapersconferentie heeft aangekondigd, geeft niet genoeg garanties dat het snel genoeg gaat, vinden KBO-PCOB, ANBO, KBO-Brabant, Koepel Gepensioneerden, FASv en NOOM. De organisaties vinden het van groot belang dat de besmettingscijfers nu echt snel naar beneden gaan. Het is tijd voor leiderschap en stevig ingrijpen. Want er is inmiddels een stille ramp gaande: mensen die acute planbare zorg nodig hebben, zoals kankerpatiënten, kunnen al niet meer in de ziekenhuizen terecht en moeten langer op een behandeling wachten, wat veel risico’s met zich meebrengt. Dat is onaanvaardbaar.

Code Zwart

De laatste tijd wordt veel gesproken over code zwart, het scenario waarin geen enkel ic-bed meer beschikbaar is in de ziekenhuizen. Om die situatie te voorkomen, moeten onconventionele oplossingen worden bedacht. Waarom bijvoorbeeld niet, net als in het voorjaar van 2020, opnieuw hotels gebruiken voor de zorg aan de minder zieke coronapatiënten?

De seniorenbonden vinden verder dat artsen eenduidige informatie moeten geven over hoe dichtbij we bij code zwart zijn. Volgens sommigen is het bijna zo ver, anderen zeggen dat we daar nog lang niet zijn. Zulke onenigheid onder de deskundigen zorgt voor onnodige onrust en moet per direct stoppen.

Als code zwart onverhoopt toch van kracht wordt, dan staan KBO-PCOB, ANBO, KBO-Brabant, Koepel Gepensioneerden, FASv en NOOM volledig achter het draaiboek dat hiervoor klaarligt. De organisaties zijn ervan overtuigd dat artsen op basis van dit draaiboek zorgvuldige keuzes kunnen maken. Wel is hierbij het geven van goede voorlichting cruciaal.

De ouderenorganisaties vragen verder aandacht voor de eenzaamheid die op de loer ligt voor miljoenen ouderen. Velen zullen de komende tijd weer veel thuis zitten. Allerlei activiteiten zijn geannuleerd. Juist met de feestdagen in het vooruitzicht valt dat zwaar. Ze roepen iedereen op extra aandacht te geven aan ouderen in de eigen omgeving.