Hoe verder met activiteiten?

Wannéér dat vaccin of medicijn op de markt komt, weet niemand. Juist daarom is het belangrijk dat we nadenken over hoe we onze leden binnen deze omstandigheden zo goed mogelijk van dienst kunnen zijn. Want een heleboel activiteiten kunnen, met enige aanpassingen, wél georganiseerd worden. En wellicht gaan er ook nieuwe activiteiten ontstaan. Activiteiten waarmee de meerwaarde van onze mooie vereniging nog verder toeneemt. Want zeg nou zelf: als corona ons íets heeft laten zien, is het wel hoe belangrijk het is om een goed netwerk dichtbij te hebben. Omzien naar elkaar, op lokaal niveau, dát is waar de KBO in Brabant voor staat.

Algemene én lokale regels

De rijksoverheid stelt algemene regels vast voor activiteiten, op basis van informatie van het RIVM. De veiligheidsregio’s nemen deze algemene regels op in een noodverordening. Dat is de officiële regelgeving en de juridische onderbouwing van de maatregelen. Omdat elke regio een eigen noodverordening maakt, kunnen de regels lokaal enigszins verschillen. Bij twijfel is het dus verstandig om contact op te nemen met uw gemeente. En overleg altijd met de verhuurder van de accommodatie of bepaalde activiteiten zijn toegestaan.

Voor een overzicht van alle maatregelen, zie onze andere pagina: klik hier.

Poster

De afbeelding die u links (of op andere apparaten hierboven) ziet, is als A3-poster verkrijgbaar. U kunt hem downloaden: klik hier. U kunt hem ook bestellen bij KBO-Brabant. Bel met 073 – 644 40 66. Of mail naar info@kbo-brabant.nl.

Adviezen voor activiteiten van KBO-Afdelingen

Wij hebben uitgezocht wat er nu wel en niet mag bij het organiseren van activiteiten. We zijn momenteel bezig met het actualiseren van dit overzicht, naar aanleding van de nieuwste maatregelen, geldig vanaf 14 oktober 22.00 uur. Zodra het klaar is zetten we het hier online.

Houd verder rekening met:

  • Houd altijd 1,5 meter afstand, ook tijdens het sporten
  • Werk op reservering, of zorg dat u weet wie er aanwezig is
  • Doe de gezondheidscheck, klik hier voor een formulier
  • Tip: plaats pompjes met desinfecteermiddel voor handen

Regels voor buurthuizen

Regels voor buurthuizen

Ook op 28 september 2020 al werden in een persconferentie van het kabinet verscherpte maatregelen aangekondigd om het corona-virus te verspreiden.

Dat had uiteraard ook consequenties voor buurt- en dorpshuizen. Het was een tegenvaller voor veel ontmoetingsplekken die langzaam aan de deuren weer hebben geopend en een belangrijke rol spelen in het maatschappelijk leven van veel mensen.

Wij hadden hier een link staan naar een website die de maatregelen duidelijk aangaf die van toepassing zijn op buurt- en dorpshuizen. Omdat die informatie met de nieuwste maatregelen van 14 oktober 22.00 uur is verouderd hebben wij de link verwijderd. Zodra de informatie is bijgewerkt zetten wij deze link er weer op.

Videobellen

Helaas zijn de regels vanaf 14 oktober weer aangescherpt. Daarom kan het soms handig zijn om te video-bellen. Een veel gebruikt programma daarvoor is Zoom. Wij hebben voor u uitgezocht hoe u veilig kunt beeldbellen met Zoom.

Lees hier verder: Videobellen met Zoom

Of lees hier verder: Handleiding Videocommunicatie met Zoom

Sjaak Sprong, lid van de commissie Zorg, Welzijn en Wonen van de Koepel Gepensioneerden, heeft op een duidelijke manier informatie over het onderwerp videobellen samengevat. Wij maken u hier graag deelgenoot van. Klik hier voor het document.

Jaarvergadering in coronatijd

Eén van de kernactiviteiten van elke vereniging is het organiseren van de jaarvergadering. De meeste lokale Afdelingen organiseren hun jaarvergadering normaal gesproken in het voorjaar. Dat kon dit jaar niet. Het Algemeen Bestuur van KBO-Brabant heeft daarom adviezen geformuleerd ten aanzien van de jaarvergadering van lokale Afdelingen van KBO-Brabant. 

Huisbezoeken door KBO-vrijwilligers

Wezenlijk onderdeel voor elke lokale KBO-vereniging is het contact met de leden, soms ook in de thuissituatie, bijvoorbeeld in de vorm van huisbezoeken. Voor huisbezoeken gelden geen bijzondere regels. Wel dienen ook bij mensen thuis de basiregels in acht genomen te worden. Dus ook op huisbezoek geldt: houd 1,5 meter afstand en check vooraf de gezondheid. Men mag thuis maximaal drie mensen per dag ontvangen.

Ook wordt mensen uit risicogroepen (iedereen ouder dan 70 jaar) aangeraden om extra voorzichtig te zijn en de maatregelen goed op te volgen en oncontroleerbare situaties te vermijden. Voor bezoekers van mensen die tot een risicogroep behoren is het extra belangrijk om de basisregels goed op te volgen.

Overleg uiteraard ook met de vrijwilliger die het huisbezoek doet. Hij of zij moet zich er goed bij voelen!

Lees verder op de website van het RIVM.

Hoe zit het met aanraken en doorgeven van materialen? 

De kans dat u besmet raakt doordat u materialen doorgeeft, is heel klein, maar niet uitgesloten. Wel neemt het aantal virusdeeltjes heel snel af buiten het lichaam. Desinfecteer materialen en was regelmatig uw handen. Een oppervlak dat mogelijk besmet is, kun je eenvoudig reinigen met een gewoon schoonmaakmiddel.  

Hoe lang het virus op attributen overleeft, hangt af van het materiaal, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Zo overleeft het virus in het algemeen beter op harde en gladde materialen zoals plastic, metaal en glas. En minder goed op poreuze oppervlakken zoals papier en karton.

Lees verder op de website van de rijksoverheid.

Spatschermen bestellen voor kaartclubjes?

In de Ons van augustus staat een artikel over Wim van Kreij uit Sint-Oedenrode, die een scherm bedacht om coronaveilig te kunnen kaarten. Het is een kruislings op te zetten scherm, dat staat op vier houten blokjes. Een plaatselijke houthandel was enthousiast om de uitvinding in productie te nemen en tegen kostprijs te verkopen.

Ook iets voor uw Afdeling?

Het ROCOS-scherm is gemaakt van twee plexiglazen platen van 1,50 bij 0,5 meter. Het scherm is voor €70,- te koop bij Houthandel Smetsers in Sint-Oedenrode. Bestel via info@ houthandelsmetsers.nl. Bel voor meer info: 0413 – 490 400 (Wim van Kreij).